Het idee achter innovatie, snap jij het nog?

Vergeet Steve Jobs even. Dit is medewerker nummer twaalf van Intel: Marcian ‘Ted’ Hoff. In 1968 kwam Hoff bij de toen eenjarige start-up in dienst. Hoff was een van de ontwerpers van de ‘microprocessor’. Vóór zijn ontdekking bestonden computers uit printplaten vol met losse componenten en schakelingen. Zo’n duur ding nam een hele kamer in beslag. Alleen overheden en grote bedrijven hadden er eentje. Maar door de microprocessor kon alle rekenkracht op één chip gezet worden.

Dat maakte brute rekenkracht goedkoper, kleiner en daardoor beschikbaar voor de hele samenleving. In de jaren ’70 kwamen er allerlei aanbieders van ‘microcomputers’ of ‘homecomputers’ op de markt. Het is begin jaren ’80 IBM dat de standaard zet met de Personal Computer waarmee mensen thuis teksten kunnen schrijven en berekeningen kunnen maken.

Ted Hoff deed met zijn microprocessor dus een heel belangrijke uitvinding: “een vernuftig gevonden oplossing, meestal op technisch gebied.” Maar de echte ‘innovators’ zijn de mensen bij HP en IBM. Iets is pas een ‘innovatie’ als een persoon of bedrijf een creatief idee succesvol in de markt weet te zetten. De vernieuwing moet zo aanslaan dat die ons gedrag, werk en/of communicatie weet te beïnvloeden.

Kijk voor meer informatie en hardware op Iplaydit.