Nederland loopt voorop qua innovatie in Europa

Nederland behoort tot de zes innovatieleiders van Europa. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.
Nederland staat op de vijfde plek en heeft voor het eerst Duitsland achter zich gelaten. Het is de tweede keer dat Nederland tot innovatieleider wordt uitgeroepen. Dit betekent dat het rapportcijfer van Nederland op het gebied van innovatie minstens 20% hoger is dan het Europese gemiddelde.

Zwitserland is de nummer een

Het verschil met de nummer een, Zwitserland, is opnieuw groot. Zo scoort Zwitserland dit jaar 64,6% hoger dan het Europese gemiddelde uit 2010. Nederland scoort 29,5% hoger. Ook Zweden, Denemarken en Finland doen het volgens de Europese Commissie beter dan Nederland.

Innovatie draait altijd om iets nieuws. Dat kan nieuw zijn voor de wereld, zoals het eerste vliegtuig dat de gebroeders Wright ontwikkelden, maar ook nieuw voor de eigen bedrijfstak, bijvoorbeeld het gebruik van antitrilling om geluidsoverlast in flatgebouwen te bestrijden. Ook kan het gaan om iets nieuws voor het eigen bedrijf, bijvoorbeeld de adoptie van een tracking- & tracingsysteem in het wegtransport, of nieuw voor bepaalde personen, als een bedrijf zijn medewerkers bijvoorbeeld met een tablet uitrust.

Bron: FD.nl en MKBServicedesk.nl