Is digitaal printen de toekomst?

Het schrijven van content heeft de laatste decennia een hele andere betekenis gekregen. Waar het schrijven van verhalen vroeger alleen was weggelegd voor schrijvers die er hun beroep van hadden gemaakt is het op dit moment voor iedereen mogelijk om content te creëren dat door iedereen gelezen kan worden. Een logisch gevolg zou zijn dat er ook steeds minder mensen kiezen om boeken te drukken, wat een heel werk kan zijn. Maar is dat wel zo omslachtig? Digitaal printen houdt het interessant voor schrijvers om boeken uit te brengen.

Hoe werkt printing on demand?

Printing on demand is een druktechniek waarbij er digitaal wordt geprint. Om een boek te printen wordt er gebruik gemaakt van laserdrukapparaten en bindsystemen. Op deze manier kan een boek per stuk worden afgedrukt. Waarom is dit handig? Het grootste voordeel van printing on demand is dat het mogelijk is om een boek pas te printen wanneer er een bestelling wordt gedaan. Printing on demand maakt het daarom mogelijk om niet meer te kiezen voor het printen in oplage.

Wanneer iemand niet helemaal zeker is van het succes van een boek die kan kiezen om een boek op deze manier te laten drukken. Je blijft dan nooit met een groot aantal boeken zitten wanneer later blijkt dat het boek toch niet zo’n groot succes wordt als gehoopt. Ook bespaart het kosten op het behouden van een voorraad aan boeken. Deze druktechniek is mogelijk voor zowel paperback boeken, het maken van een hardcover boek, fotoboeken of een ringband boek.

Wanneer kiezen voor een grote oplage?

Printing on demand is niet altijd de beste keuze voor het printen van een boek. Dat komt doordat de kosten per boek hoger zijn dan wanneer er in grote oplage wordt gedrukt. Ben jij er zeker van dat je meer dan 400 boeken zult verkopen? Dan is het interessant om de boeken te drukken in grote oplage. Naarmate de oplage van het aantal boeken stijgt zullen de kosten verder naar beneden gaan.