PowerPoint presentatie maken voor het pitchen van je bedrijf

Je hebt vast weleens gebruik gemaakt van PowerPoint om een presentatie te maken. Misschien in je studiejaren omdat je een presentatie moest geven voor een opdracht die je had gedaan, of voor het bedrijf waar je nu werkt. Veel mensen maken slechts gebruik van de basisfuncties die PowerPoint te bieden heeft. In dit artikel vertellen wij je welke functies je allemaal in kan zetten om je bedrijf op een professionele manier te pitchen.

Templates

Alleen de Microsoft PowerPoint download uitvoeren is niet genoeg om een leuke presentatie te maken. Voor PowerPoint online zijn er ontzettend veel templates beschikbaar. Deze templates zijn verdeeld in categorieën zodat het voor jou makkelijk is om er een te vinden die bij het doel van je presentatie past. Welke templates er allemaal beschikbaar zijn vertellen we hieronder door de categorieën te noemen.

  • De eerste categorie is Zakelijk. Deze is natuurlijk uitermate handig als je een presentatie wil geven in het bedrijfsleven. Deze templates zijn speciaal gemaakt om bijvoorbeeld een nieuwe medewerker wegwijs te maken binnen het bedrijf of als je het bedrijf aan een potentiele klant of investeerder wil laten zien. Je hoeft op deze manier eigenlijk alleen maar de verschillende slides in te vullen met informatie over jouw bedrijf. Op die manier weet je zeker dat je de juiste punten bespreekt tijdens je presentatie.
  • Een tweede categorie is Opleiding. Nu denk je misschien aan een template voor juffen die in de klas iets op een leuke manier uit willen leggen en die templates zijn er ook. Naast die templates zijn er presentaties waarin er een zandloper na 30 seconden aangeeft dat de tijd om is. Die kan juist mooi ingezet worden om een elevator pitch te geven. Zo zijn er nog meer templates die geschikt zijn om intern op te leiden. Sla deze categorie dus zeker niet over als je een presentatie wil maken.
  • Daarnaast is Diagrammen een categorie waarin veel templates te vinden zijn. Er zijn veel verschillende soorten diagrammen en deze categorie kan mooi gebruikt worden om veel data visueel te maken. Daardoor begrijpen de toehoorders beter wat je probeert te zeggen. Eveneens wordt de informatie beter onthouden als er visuele aspecten in je presentatie zitten.
  • Marketing is de laatste relevante categorie die PowerPoint online te bieden heeft. Daarbij zie je dat het vooral gericht is op bedrijven omdat er een hokje is om je bedrijfsnaam en -logo in te zetten. Dat is fijn als je iets vertelt aan een potentiele klant of investeerder want als je bedrijfsnaam telkens terugkomt onthouden ze deze beter.

Professioneel advies

Naast het gebruiken van een vast template is het mogelijk om een speciaal template te laten maken voor jouw bedrijf. De presentatie kan op die manier helemaal in de huisstijl van het bedrijf gegeven worden en daardoor kom je erg professioneel over.

Een andere manier om je presentatie te verbeteren is door een cursus presenteren te volgen. Het visuele gedeelte kan namelijk wel aantrekkelijk zijn maar een presentatie is pas echt goed als de spreker zelf de toehoorders prikkelt. Als je de beste presentatie wil geven zou je er eens over kunnen denken om professionals in te schakelen voor zowel je visuele gedeelte als voor het spreken.