De beste gratis antivirusprogramma’s voor Android

Maak je je weleens zorgen voor je Android telefoon? Er zijn gebruikers die zeggen dat voorzichtig zijn met wat je erop installeert al voldoende is om je smartphone veilig te houden. Dit omdat er APK-bestanden zijn (APK staat voor Android Package Kit) die spontaan beginnen te downloaden vanaf bepaalde websites en een probleem vormen. Dit betreft eigenlijk 99 procent van alle op Android gerichte mobiele malware en is goed gedocumenteerd.

Er zijn ook gevallen geweest van populaire Android-applicaties die, bij het ontgrendelen van de telefoon, het systeem gingen kapen om advertenties te laten verschijnen. Het gaat hier om adware, een soort dat erg vervelend is en een echt probleem voor de privacy. Een nog groter probleem is dat deze applicaties zijn verkrijgbaar in de Google Play winkel en niet alleen van websites van derden.

Het zijn zaken die suggereren dat je een antivirusapplicatie zou moeten installeren op je smartphone. Maar onze advies is om, in deze categorie, geen onbekende applicaties te installeren. Virus Shield, een kostbare antivirus applicatie voor Android, bleek vorig jaar fake te zijn en je kan dus beter alleen programma’s downloaden van bekende merken. Als je niet weet waar je moet beginnen, kan deze lijst je enigszins helpen.

Als uitgangspunt, hebben we naar de tests gekeken van de onafhankelijke antivirus testlaboratorium van AV-Test. Om de beste Android-applicaties te kunnen bepalen hebben we de resultaten van AV-Test met ons eigen resultaten vergeleken. We keken naar gebruiksgemak, impact op de systeemprestaties en interface.

CM Security

CM Security is een van de zeer populaire antivirusprogramma’s voor Android met regelmatig een positieve beoordeling van de gebruikers. Het biedt een virusscanner, kan het apparaat wissen, applicaties op slot zetten (met pascodes) en zelfs een selfie maken als iemand probeert die applicaties te gebruiken, maar het verkeerd wachtwoord invoert. Wanneer je het goede wachtwoord invoert kan je zien als iemand heeft geprobeerd je applicaties te gebruiken, met zijn foto erbij.

Avast

Avast is een van onze favorieten antivirusproducten voor desktopcomputers en is ook een zeer solide keuze voor Android apparaten. De gebruikersinterface ziet er mooi uit en het programma biedt de basisfuncties, zoals scannen en verwijderen van virussen. Je kan gratis twee applicaties op slot zetten met een wachtwoord waardoor je je telefoon aan een vriend zou kunnen lenen om te bellen zonder dat hij/zij toegang heeft tot je foto bibliotheek, bijvoorbeeld.

AVG

AVG is het programma dat onze voorkeur heeft. Het heeft geen invloed op de prestaties van je apparaat en verkort niet het leven van je batterij. AVG biedt een gratis virusscanner en de mogelijkheid om het apparaat te wissen. Geavanceerde antidiefstal functies, zoals het maken van een foto van wie het verkeerd wachtwoord invoert, zijn alleen beschikbaar tegen betaling (premium versie). 

Kaspersky Internet Security

Zodra je een nieuw applicatie installeert, zelfs vanuit de Google Play store, wordt deze applicatie automatisch door Kaspersky gescand. Het programma biedt ook antidiefstal functies zoals op afstand alle gegevens wissen die op je telefoon zijn opgeslagen of een selfie nemen als iemand een verkeerd wachtwoord invoert. Voor geavanceerde functies, zoals de cloud-gebaseerde scanfunctie, moet je ook hier betalen (premium versie).

Deze vier zijn momenteel de aanbevolen producten van onze redactie, de beste gratis antivirusprogramma’s om je mobiele Android apparaat te beveiligen. Vergelijk ze, ook met de extra informatie die je op Google Play zal vinden, om te bepalen welk programma jou het meest bevalt.

Bron vermelding

https://www.bestevirusscanner.net/virusscanners-android-test/
https://www.androidplanet.nl/nieuws/antivirus-apps-voor-android/
https://www.bestevirusscanner.com/android-virusscanner-app/