Printmanagement

Printkosten zijn vaak een grote kostenpost voor organisaties. In dit artikel laten we je zien aan de hand vaan een aantal gemakkelijk toe te passen acties hoe jouw organisatie tot 80% op printkosten kan besparen. Alle tips komen van de website https://www.alleeninkt.nl.

Waar op letten?

Allereerst dient een organisatie te letten op de aanschaf van een printer. Ga niet altijd voor de goedkoopste printer, aangezien vaak blijkt dat dit duurkoop is. Een printer moet in ieder geval aan de volgende criteria voldoen.

Compatible zijn met imitatie inkt of toners

Wanneer een printer niet compatible is met imitatie inkt of toners, kun je er vanuit gaan dat je altijd te veel betaald. Fabrikanten van printers maken namelijk bijna geen winst meer op hun printers, aangezien deze heel erg goedkoop aangeboden worden. Het verdienmodel is erop gericht dat de patronen of toners uiteindelijk de printers moeten terug verdienen. Je betaald dus altijd te veel voor originele inkt.

Instellingen moeten aangepast kunnen worden

Er is een drietal instellingen die sowieso aangepast moeten kunnen worden op de printer. Dit zijn de volgende instellingen:

  1. Kwaliteit: De kwaliteit van een printje bepaald hoeveel inkt de printer verbruikt. Bij een hoge kwaliteit wordt er meer inkt verbruikt dan bij een lage kwaliteit.
  2. Dubbelzijdig: Wanneer je dubbelzijdig print, bespaar je logischerwijs op je papierkosten.
  3. Zwart wit printen: Zwart wit inkt is goedkoper dan kleuren inkt.

Pas ook de instellingen van je tekstverwerker aan

Ook de instellingen van je tekstverwerker kunnen je helpen bij het besparen op printkosten. Er bestaan namelijk lettertypes die minder inkt verbruiken, zoals Ecofont en Garamond. Dit komt door de kleine gaatjes die deze lettertypes in de letters prikken. Voor Ecofont heb je een licentie nodig en voor Garamond niet.

Printmanagement

Tot slot is het belangrijk om binnen een organisatie afspraken te maken over wat er wel en niet geprint wordt.