Met de Ultimaker orthopedische hulpmiddelen printen

Orthopedische hulpmiddelen produceren doormiddel van een 3d printer? Met de ultimaker 3D printer is dit mogelijk. De ontwikkelingen die er plaats vinden op het gebied van 3D printen is ook in de wereld van orthopedie niet onopgemerkt gebleven. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk om meerder hulpmiddelen te laten printen. Zoals een Korsten, brace of protheses. Met een nauwkeurig 3D ontwerp kan de Ultimaker 3D printer worden ingesteld en vervolgens print het een orthopedisch ontwerp uit. Dit is voor de medische wereld een grote doorbraak en naast dat het een snelle manier van produceren is, is het ook nog eens voordelig. Er zijn zelfs al protheses in de omloop die gebruikt kunnen worden voor mensen die het nodig hebben. De protheses zijn volledig geproduceerd door een 3D printer.

Grote doorbraken 3D printen

Hoewel er 3D printen al meer dan 20 jaar bestaat zijn de ontwikkelingen van de afgelopen tijd enorm. Voorheen werd bij het printen veelal plastic gebruikt. Tegenwoordig is het mogelijk om ook met zwaardere grondstoffen te printen, zoals metaal. Met name de productiesnelheid is iets waar veel fabrikanten van 3D printers hard aan het werken zijn. De huidige snelheid is al 10 keer sneller als de 3D printers van vroeger. Maar de doorbraak dat het mogelijk is om met metaal te printen is groot te noemen. Met name voor de industrie is dit een grote ontwikkeling. Hierdoor kan er een hoop tijd en geld worden bespaard door de gemakkelijke manier van produceren. Maar ook voor andere branches wordt het steeds aantrekkelijker. De 3D printers worden ook steeds kleiner, zoals de Ultimaker 2.

Hoe werkt 3D printen?

Maar hoe werkt 3D printen eigenlijk? Er zijn meerdere productiemogelijkheden voor een 3D printer. Iets wat bij elke printer noodzakelijk is, is een 3D ontwerp. Een 3D ontwerp is te maken door middel van een software kan er een ontwerp worden gemaakt en vervolgens naar de 3D printer worden gestuurd. Wanneer er geprint wordt in 3D, wordt er gebruikt gemaakt van vloeistoffen die bij elkaar worden gevoegd met behulp van een laser. Daarnaast wordt de lijmmanier veel gebruikt. Poeder wordt als het ware met een “lijm” bij elkaar gevoegd. Laag voor laag wordt het ontwerp uitgeprint, en vervolgens is er een tastbaar voorwerp. De 3D printer beschikt over een mond die de grondstof op elkaar kan spuiten tot het uiteindelijke ontwerp. Het productieproces hangt wel per printer af, en wat de grootte van het ontwerp is.

3D printen voor de consument

Naast dat een 3D printer veelal wordt toegepast in de industrie er andere zakelijke branches. Is het printen in 3D steeds toegankelijker voor de consument. Mede doordat de prijs sterk is gedaald is de vraag naar 3D printers gegroeid. Een grote leider in de 3D printer wereld is de fabrikant, Ultimaker. Met de verschillende printers die het bedrijf heeft uitgebracht is het bedrijf enorm bekend geworden. Met name de:

  • Ultimaker 2
  • Ultimaker 2 extended
  • Ultimaker 3

Staan bekend om hun hoogwaardige printvaardigheden. Ook heeft Ultimaker een eigen app ontworpen waardoor het gebruik van de Ultimaker 3D printers een stuk gemakkelijker. Ook dit is een reden waarom het steeds aantrekkelijker wordt voor de consument.

Huren van een 3D printer

Een 3D printer is ondanks de daling in prijs een flinke investering voor veel mensen. Maar toch zijn veel mensen benieuwd naar de mogelijkheden met 3D printen. Daarom is het bij verschillende bedrijven mogelijk om een 3D printer te huren. Zo kunt u op een makkelijke manier eens ontdekken hoe het is om te printen in 3D. Als het u bevalt, kunt u overwegen eens te oriënteren in het aanbod van 3D printers. Als u een 3D printer gaat huren is het wel een aanrader om vooraf eens te bekijken hoe het ontwerpen in 3D werkt. Zo kunt u écht ervaren hoe het is!

Ontdek de mogelijkheden

Bent u benieuwd wat 3D printen voor u kan betekenen en wat de mogelijkheden zijn? Oriënteert u zich dan eens in de markt. Tegenwoordig zijn er meerder platformen waarop u leuke 3D ontwerpen kunt vinden om deze uit te printen. Daarnaast staat er veel uitleg over het ontwerpen in 3D. Zo kunt u bijvoorbeeld speelgoed ontwerpen, of leuke accessoires voor in huis, en dit vervolgens laten uitprinten door uw eigen 3D printer. Het schijnt ook dat het mogelijk wordt om vanaf de iPhone 8, 3D te kunnen ontwerpen én dit ontwerp door te sturen naar uw 3D printer. Verder is 3D printen goed voor het milieu. Door middel van het omsmelten van plastic kunt u verschillende producten laten produceren met uw 3D printer.